Kediler Neden Tüy Döker?

Can dostlarımızdan en sevimli ve oyuncu olanları kedilerdir. Kedi besleyenler en zorlandığı konulardan birisi ise zaman zaman yaşanan tüy dökme sorunudur.

Kediler Neden Tüy Döker?
Evcil hayvanların neredeyse tamamı belli dönemlerde mevsimsel olarak tüylerini yenilerler. Normal bir durum olarak görülen mevsimsel tüy dökümü endişe edilecek bir durum değildir.

Mevsimsel tüy dökümü kısa süren bir olaydır. Ancak uzun süre devam eden ya da olması gerekenden fazla olan tüy dökümü başka sorunlardan kaynaklanabilmektedir. Kedilerin tüylerinin dökülmesinin birçok nedeni olabilmektedir. 

Kedilerin Tüylerinin Dökülme Nedenleri

Kedilerde meydana gelen tüy dökülmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Genel olarak kedilerde meydana gelen tüy dökülmelerinin en temel nedeni beslenme kaynaklı olmaktadır. Kediler mama değişimi ya da yetersiz beslenme durumunda tüy dökme yapabilmektedir. Bunun en büyük nedeni sık mama değişimi ve kalitesiz kediye uygun olmayan mama kullanımı olmaktadır. 

Kediler oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Mama seçimi yaparken kedinin cinsi, yaşı, kilosu ve kedinin hareketliliğine uygun mama seçimi yapılması gerekmektedir. Uygun mamaların kullanılmaması kedilerde tüy dökülmesine neden olmaktadır. 

Kedilerde tüy döken bir diğer neden ise kedi hastalıklarından ve hormonal değişimler den kaynaklı olmaktadır. Aşırı derece tüy dökülmesi görürseniz mutlaka veterinerinize müracaat etmeniz gerekmektedir. 

Tüy Dökülmesinde Yapılması Gerekenler

Kedilerin tüy bakımının dikkatli ve düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Hayvan severler tarafından yapılan en büyük hatalardan biriside Kedilerin sık sık yıkanmasıdır. Yıkama yapılırken kullanılan şampuan ve bakım ürünleri kediye uygun değil ise kedilerin derilerinde tahribata yol açabilmektedir. Bu sebeple veterinerler tarafından önerilen tüy bakım ürünlerinin kullanılması gerekmektedir.

Kediler için özel olarak üretilen onların tüylerinin daha bakımlı olmasını sağlayan özel tarama ürünleri bulunmaktadır. Belirli aralıklarla tüylerin taranması ölü olan tüyleri temizleyeceği için tüylerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Tarama yapılırken kendinizin tüy yapısına uygun ürünleri kullanmanız daha da yararlı olacaktır. 

Kedilerin Tüylerinin Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Kedilerin Tüy Bakımı Nasıl Olmalı?

Kediler genellikle çok dışarı çıkmayan ve evde yaşayan canlılardır. Bu sebeple de daha az egzersiz yapmaktadırlar. Bu durum da yap tabakasının artmasına neden olmaktadır. Deri altındaki yağ tabakasının artması da daha fazla terlemeye neden olacaktır. Bu durumda da tüylerin dökülmesi daha da hızlanmaktadır. Bu sebeple tüy dökülmesinin önüne geçmek için tüyleri kuvvetlendirecek takviye besinler kullanılmalıdır. 

Kedilerde tüy dökülmesine neden olan bir diğer nokta ise parazitlerdir. Özellikle dış parazit tedavisinin zamanında yapılmaması ya da uygun yapılmaması kedilerde deri hastalıklarına ve dolayısıyla tüy dökülmesine neden olabilmektedir. Dış parazit tedavisinin veterinerlerin söylediği zaman aralıklarında ve kendinize uygun dozda yapılması oldukça önemlidir. 

Tüy bakımı için belli dönemlerde uzayan tüylerin veteriner kontrolünde temizlenmesi kendinizin daha sağlıklı tüylere sahip olmasına imkan verecektir. Kedilerin tüyleri için kimyasal içerikli bakım ürünlerinin kullanılmaması gerekmektedir. 

Tüy Dökülmemesi İçin Yapılması Gerekenler 

Kediler genleri itibariyle etçil hayvanlar arasında yer almaktadır. Ancak doğada yaşayan türleri ile evde yaşayan türleri arasında yaşam farkı olduğu için ona uygun beslenmesi gerekmektedir. Uygun beslenme ile kedilerinizin daha sağlıklı tüylere sahip olmasına yardımcı olabilirsiniz. Düzenli bir şekilde taramak da daha sağlıklı tüylere sahip olmasına katkı sağlayan bir nedendir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 / 

Giriş Yap

Mesaj Gönder

Favorilerim